Vlekken verwijden uit een houten vloer: doe het met déze 5 tips | Margriet

2021-11-05 04:37:50 By : Ms. Lily Jiang

Kies nu voor een abonnement met korting

Een houten vloer geeft natuurlijk net wat extra's aan je woning, maar het heeft ook gevolgen. Hout is een stuk kwetsbaarder dan laminaat. Hoe hard je ook je best doet om je houten vloer mooi te houden, de kans is groot dat er na verloop van tijd toch vlekken op gaan ontstaan. Ondanks dat je regelmatig met olie van lak. Maar hoe krijg je deze lelijke plekken er het beste uit?

Gelukkig zijn er manieren van je houten vloer te verwijderen. Met deze tips is je vloer in een mum van tijd weer schoon.

Bij vetvlekken is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Hoe langer de vetvlek heeft om in te trekken, hoe moeilijker het is om de vlek te verwijderen. Je kunt het beste een schuursponsje gebruiken met wat vloerenzeep of groene zeep speciaal voor houten vloeren. Zorg er wel voor dat je met de richting van de nerf mee boent. Spoel de vloer daarna met wat schoon water na en maak de vloer direct goed droog. Behandel de plek daarna met een onderhoudsolie. Let er wel op dat deze olie de kleur van de vloer heeft, anders zie je op een kleurverschil.

Lees ook: Op déze manier kun je behandelen op fluwelen kussens

Mochten de vlekken er al zelfs zitten en zijn ze in het hout getrokken dan kunnen ze alleen nog met schuurpapier verwijderd worden. Maar let op, dit is niet mogelijk bij verouderde van gelakte vloeren. Schuur de vlek altijd in de lengterichting van de plank of nerf, totdat je het blanke hout bereikt. Na het schuren is het belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt en stofvrij maakt. Behandel de plek hierna een aantal keren met onderhoudsolie. Het kan zijn dat de plek iets lichter is dan de roest van de vloer, maar daar je na verloop van tijd meer van.

Wanneer je een schoonmaakdoekje hebt om te doen en daarmee de vlek te deppen. Vervolgens behandel je de plek met schoon water en maak je deze goed droog en klaar is kees.

Lees ook: Bleekvlekken op je kleding gemaakt? Zó krijg je ze er weer uit

Door met schoenen op je houten vloer te lopen, kunnen er door het rubber van de schoenzolen zwarte vlekken of vegen ontstaan. Deze vlekken zijn gelukkig gemakkelijk te verwijderen met vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber op de vloer, het rubber samen met de gum kleine rolletjes vormt. Deze rolletjes kun je vervolgens opzuigen of opvegen. Het kan zijn dat de olie van hardwaslaag een beetje beschadigd is, maar als dit het geval is kan je de vloer behandelen met onderhoudsolie.

Het kan gebeuren dat er een vlek ontstaat door bijvoorbeeld braaksel van urine van dieren van kinderen op je houten vloer. Niet heel fris, maar de vlek er dan overblijft is al helemaal niet fijn. Zelfs als je vloer goed is geolied en kans met lak is er een zuur door de toplaag van de vloer heengaat. Je kunt de vloer dan het beste behandelen met een intensieve vlekverwijderaar. Deze is verkrijgbaar in allerlei verschillende merken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Bron | De Telegraaf Beeld | Getty Images 

© 2021 DPG Media BV – alle rechten voorbehouden